Vargarnas frihet leder till fårens död

Läser med stort intresse Lars Pålsson-Sylls recenssion av Naomi Kleins ”Chockdoktrinen” samt hans recenssion av Johan Norbergs och Boris Benulic ”Allt om Naomi Kleins nakenchock”.

Förutom att det verkar vara en mycket läsvärd bok Naomi Klein skrivit, som jag precis skickade efter, så verkar det också ha blossat upp ett mindre krig mellan Syll och Norberg, i alla fall från Norbergs sida om man läser på Norbergs blogg

Nu har jag förmånen att ha träffat Syll och jag skulle nog vilja påstå att det är en man med bägge fötterna på jorden och en mycket skarp hjärna.

Förmodligen är det Sylls kritik beträffande att den rådande människo- och vetenskapssynen som är gällande som är det som sticker i ögonen på Norberg:

Den människo- och vetenskapssyn som Friedman, Assar Lindbeck, Bo Södersten, Marian Radetzki och deras motsvarigheter runt om i världen står för och lär ut till studenter vid våra läro­säten är nämligen i grunden samma sak. För att befrämja tillväxten är ojämlikhet nödvändig. Om man genom välfärdspolitik och en skattefinansierad offentlig verksamhet minskar klyftorna, minskar ekonomins tillväxtpotential. Antingen väljer vi tillväxt och effektivitet eller välfärd och jämlikhet.
Dessa ekonomer och marknadsivrare har alltid hävdat att det inte gör så mycket att klyftorna i samhället ökar. På lång sikt kommer rikedomen att sippra ner till de fattiga och jämlikheten öka.

Men verkligheten visar något annat. Tillväxt och ökade klyftor har under de senaste trettio åren gått hand i hand. En allt mindre del av befolkningen får allt större inkoms­ter och förmögenheter. Något som återspeglar inte bara ojämna materiella levnadsvillkor, utan också människors bristande inflytande och makt i samhället.
Och förmögenhetskoncentrationen går snabbast i Sverige! Färsk statistik från SCB visar att en procent av befolkningen i dag äger nästan en tredjedel av det totala förmögenhetsvärdet. På mindre än tjugo år har inkomsterna för de fem procent av befolkningen som har högst inkomster ökat nästan fyra gånger mer än för en genomsnittlig industriarbetare.

Kleins ”Chockdoktrinen” är en vidräkning med den nyliberala ekonomistiska ideologi som legitimerar denna utveckling på det globala planet i dag. Hon visar också att det bakom talet om fria marknader och tillväxt döljer sig en krass verklighet med demonterad välfärd och ökade klassklyftor.

Att ”bakom talet om fria marknader och tillväxt döljer sig en krass verklighet med demonterad välfärd och ökade klassklyftor” är något vi sett och som de flesta identifierat för länge sedan. Att liberalismen sannerligen har sina problem att dras med har väl om inte annat aktualiserats efter att FRA-lagen blivit genomdriven. Det blir svårt i fortsättningen att motivera att vi ska ha ”fria” marknader för ett ofritt folk som övervakas av sina makthavare. Just nu kanske vi inte behöver oroa oss så där väldigt över vad denna övervakning används i för syfte men vem vet vad den kan leda till i en inte allt för avlägsen framtid.

”Vargarnas frihet leder till fårens död ” är ett citat som inleder recenssionen. Och det är väl något att fundera över kanske.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: